Varme kilder & vulkanutbrudd

La oss snakke om livet i overgangsalderen. 

I lys av vulkanutbruddet på Island i natt ble jeg satt rett tilbake til minnene fra familieturen til Island i 2018. Du verden, det er noe av det mest fantastiske landskap vi har sett og opplevd. rett og slett magisk. Anbefales på det varmeste!

 

Apropos på det varmeste... jeg får ofte assosiasjoner til overgangsalderen i møte med naturen, og Island var absolutt en høydare i så måte.

Livet i overgangsalderen handler jo om at man av og til føler seg som en vulkan, klar til utbrudd når som helst! Det ulmer og herjer i dypet før det bare renner over. Like overraskende på omgivelsene som på deg selv kommer det altså et utbrudd. 

Det føles ikke godt. Det er ikke slik vi ønsker å ha det, men det er så vanskelig å gjøre noe med. Eller? Ja, kanskje. Allikevel er det gode muligheter om vi kan reflektere og  se sammenhengen, få mer kunnskap og innsikt om eventuelt hvorfor dette sinnet kommer og hvordan vi kan gi oss selv litt rom, selvtrøst og aksept.

Det kan naturligvis være mange forklaringer på hvorfor vi kan bli sinte i overgangsalderen. Mange gode forklaringer, og vi har ingen fasit her heller. 

Allikevel velger jeg å se det med overgangsalder-briller på. På et overordnet nivå er det krevende for kropp og hode å være i den hormonelle berg og dalbanen som perimenopausen og menopausen kan være. Humørsvingningene kan komme tett og være en foranledning til vulkanutbruddene. Det er ingen som synes det er kjekt å være humørsyk så det gjør deg jo enda mer irritert!    

At hormoner påvirker hverandre, ja, det vet vi. Det er jo forutsetningen for at vi fungerer så bra som vi gjør. Østrogen påvirker for eksempel serotonin-nivået vårt (1). Serotonin er, blant annet, viktig for humøret, følelsen av velvære, energi og søvnen vår. Med endret østrogen-nivå kan dette være en forklaring på hvorfor reguleringen av humøret vårt kan være endret og vanskelig å håndtere. 

Et annet aspekt er at kvinner, inkludert meg selv, opplever at toleransen for stress er redusert. Nesten som en allergi mot stress. Stress øker kortisolnivået som igjen påvirker østrogenet i negativ retning (2). For meg er det logisk at dette henger sammen med mitt første poeng; det er krevende for kropp og hode å være i en hormonell overgang. Og det er her varme kilder kommer inn i bildet. Når østrogenet synker kommer hetetoktene å banker på døren for ca 80 % av oss kvinner (3). Vi koker og blir som varme kilder å regne. I tillegg vil dårlig søvn, tretthet, hjernetåke, smerter osv gjøre humørsvingningene, sinnet og toleransen for stress mer uttalt. Vi kan rett og slett føle oss mer sårbare for stress. I seg selv kan det være frustrerende. Slik var det jo ikke før?! 

Et tredje aspekt er at dette kan handle om et grensesettende sinne. Nå-er-det-nok-sinne. Noen kvinner beskriver det som om det når et metningspunkt og endelig sier ifra. Andre beskriver en opplevelse av en Bullshit-detektor som plutselig blir særlig aktiv og sensitiv. De klarer ikke mer bullshit og må si ifra. Uttrykk som "Too old for this shit" er i så fall høyst aktuelt. Så får hver enkel av oss finne ut om det er positivt eller ikke. 

Det uheldige med disse vulkanutbruddene er hva de gjør med selvfølelsen vår og relasjonen til de vi er glad i. Sånn sett er det et viktig tema å snakke om med familien. 

La oss snakke om hva kan du gjøre for deg selv

Aksept: Aksept gir deg selv litt rom og at det er lettere å se mulige løsninger. Dette er ikke nødvendigvis en lett øvelse, men en forutsetning for å kunne få det bedre.

Stressreduksjon: Finn ut hva som skaper stress, skriv det ned og  systematisk reduser på det. Bruk meditasjon og/eller mindfullness for å roe kropp og sinn. På sikt er godt å kunne bruke pusten til å kontrollere situasjonen før du blir for sint. Søvnen blir bedre med mindre stress. Det hjelper godt på. 

Tren og beveg deg i daglys: Prioriter deg selv. Det kan være ubalanse i hvor mye du får tid til deg selv og din helse. La treningen være meg-tid. Trening og dagslys har stor betydning for mange prosesser i kroppen som hormonbalansen, søvnen, ro i kroppen, selvfølelsen og mental styrke (4). 

Sett grenser: Ved å være kritisk til hva du bruker tiden og energien din på kan du "spare" energi og overskudd. Sett grenser ved å takke mer nei til ting du ikke ønsker. Du trenger tiden, energien og overskuddet til deg selv og din familie.

Søvn: Søvnen er alfa og omega. Om du er usikker på hvordan du kan forbedre søvnen har jeg laget denne PDF' en som du kan bruke som grunnlag. 

Kosthold: Kosthold kan hjelpe deg på mange måter. Kosthold rikt på grønnsaker, fisk, fiber og gode proteiner og fett kilder anbefales til kvinner i overgangsalderen (5). Å velge mat som bidrar til et jevnt blodsukker kan være gull for å holde et jevnere humør og god helse. 

Søk hjelp: Dersom situasjonen med sinne går utover livskvaliteten din skal du vite at der er god hjelp å få. Det kan være terapi som for eksempel kognitiv-terapi, alternativ behandling som for eksempel akupunktur, reseptfrie vitaminer/urter/plante/medikamenter som for eksempel B-vitaminer og reseptpliktige legemidler som for eksempel hormonterapi. Gjør research og velg det som passer deg. I alle disse tilfellene handler det om å bedre alle individuelle forhold rundt deg for å skape mer balanse i livet ditt og dermed humøret ditt.

 Oppsummert er essensen at du tar godt vare på deg selv! 

 

Anita

 

 

kilder:

(1) https://www.researchgate.net/publication/7855535_Effect_of_Estrogen-Serotonin_Interactions_on_Mood_and_Cognition

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2749064/

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6459071/

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1470658/#

(5) https://www.emas-online.org/emasposition-statements/the-mediterranean-diet-and-menopausal-health/

 

 

 

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.